Bakkerne Havn

Zo’n 300 meter van de plaats waar het riviertje Øle Å in de Oostzee stroomt, bij Øster Sømarken, ligt Bornholms kleinste vissershaven: Bakkerne Havn. De diepgang is ongeveer 1 meter en er is slechts plaats voor 5 à 6 vissersboten. En dan heb ik het dus niet over moderne trawlers, maar over de ouderwetse deense vissersbootjes met een bemanning van hooguit twee personen. 

De pier naar Bakkerne Havn

Vroeger bestond de haven uit niet meer dan een pier in zee met aanlegmogelijkheid, in de luwte waarvan de vissersbootjes konden aanmeren en hun vis konden lossen, maar in 1944 kwam er een heuse haven klaar die in 1982 ook nog eens verbeterd werd. En…, er vindt commerciële visvangst plaats.

Bakkerne Havn, met plaats voor 5 à 6 boten

De ingang van de haven vanaf zee

Bakkerne Havn zou geen echte Bornholmse vissershaven zijn, als er niet ook een rokerij is. En die is er: Bakka Røgeriet, waar de dagelijks vers aangevoerde vis gerookt wordt. Haring, makreel, Oostzeeforel en zalm. Om mee te nemen of ter plaatse op te eten. Heerlijk!

Bakka Røgeriet

Maar je kunt er ook gewoon een ijsje krijgen…