Een goed muizenjaar…

Het was me in Molenhoek al opgevallen. Opvallend vaker dan andere jaren zag ik dit jaar in het bos een muis het pad overschieten. De milde winter en het warme voorjaar zullen daar aan bijgedragen hebben. De muis was meestal al weer weg voordat Tobi hem goed en wel in de gaten had.

PA281502
Een goed muizenjaar betekent op het platteland vaak ook een goed rattenjaar. Terugkomend van een wandeling naar het hunebed hier zag ik de rat op bijgaande foto in de berm liggen. Zo te zien niet het slachtoffer van het verkeer, daarvoor zag hij er te gaaf uit. Misschien dan van een gifdoos die je hier ook in de greppel van de berm tegen kunt komen. Deze doos was ‘boven water’ gekomen toen de berm gemaaid werd, enkele weken geleden.

PA261452
Ook bij ons huis staan er drie van die dozen, geplaatst door de rattenvanger van de gemeente. Peter en Jessica – de eigenaars van het huis – hadden een rat zien rondscharrelen toen ze hier in september waren.

Inmiddels heb ik er met eigen ogen eentje levend en wel gezien. Terugrijdend van een boekpresentatie in Rønne – het jaarboek van de historische vereniging van Bornholm, waar ik al jaren lid van ben, werd gepresenteerd – zag ik hem in het licht van de koplampen in grote haast de Søndre Landevej overschieten.

PB231633

De schil is kennelijk niet lekker…

En dat ze – ondanks de aanwezigheid van die drie gifdozen – ook hier in huis rondscharrelen, daarvan vonden Joke en ik vandaag het bewijs. We hadden op een ongebruikte slaapkamer boven wat appeltjes op de vloer neergelegd om ze later te kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld een appeltaart. En vandaag zagen we het resultaat: ratten houden in ieder geval niet van appelschil.

Dat het rattenkeutels zijn  en niet die van muizen. zie je aan de hand van het 10-kronen muntstuk (ongeveer zogroot als 1 euro muntstuk).

Dat het rattenkeutels zijn, zie je aan de hand van het 10-kronen muntstuk (ongeveer zo groot als een 1-euro muntstuk). Muizenkeutels zijn een stuk kleiner.

Morgen maar bij Fridolf een rattenklem kopen, bij de Kvickly hadden ze die niet. En dan met een lekker stukje spek…
Ik vermoed dat ze door dit gat van de verwarmingsbuizen in die slaapkamer zijn gekomen.

IMG_0338

Knaagsporen aan de rand van de gipsplaat links

En oh ja…, die appeltjes hebben we daar natuurlijk meteen weggehaald.