Svinemosen

In 2012 is in Almindingen – het grote bosgebied in het midden van Bornholm – een terrein van 200 hectare omheind en zijn vanuit Polen 1 bisonstier en 6 bisonkoeien daarnaartoe overgebracht. De europese bison, ook wel wisent genoemd, is met uitsterven bedreigd en door her en der nieuwe populaties uit te zetten hoopt men dit proces te keren.

De bornholmse bisons hebben hun domein bij Svinemose waar ook veel watervogels te zien zijn.
PB301717web

Elk jaar doe ik een poging die bisons te vinden en elk jaar schijnt het tot nu toe zo te moeten zijn, dat ik er eerst zo’n anderhalf uur voor moet sjouwen voordat ik ze te zien krijg. En tot nu toe ook elke keer weer op een andere plek.

PB301721web
Onderweg kwam ik deze distel tegen die in de schaduw lag waardoor de rijp nog niet verdwenen was.

PB301722web

Ik had mijn rondje van de jaren daarvoor al helemaal gemaakt, zonderdat ik een bison tegengekomen was. Bij de parkeerplaats stond echter een bord met een kaart van het gebied met daarop een nieuwe route die ik nog niet eerder gezien had, dus ik dacht laat ik die er nog maar even bijnemen. En ja hoor, na nog een paar kilometer kwamen de bisons eindelijk in zicht. De complete troep van inmiddels 13 bisons. In 2013 is er 1 kalfje geboren en dit jaar zijn er nog 5 bijgekomen. De bisons lijken het dus goed naar hun zin te hebben.

PB301723web

Het zijn grote beesten, met een schofthoogte van wel 1,80 meter.

PB301724web

 

PB301729web

 

PB301731web

 

PB301735web

 

PB301740web

 

PB301743web
Hier zie je 2 van de dit jaar geboren kalfjes.

PB301742web

Het was de laatste dag van november, en eindelijk weer eens een dag met zon. Blij dat ik die kans benut heb om op ‘bisonjacht’ te gaan. Vandaag was het weer grijs…