Kunst?

Op de plaats waar vroeger Hotel Helligdommen lag, bij de Helligdomsklipperne (=de heiligdomsrotsen), staat sinds 1993 het Kunstmuseum van Bornholm.
IMG_0351

Naast een min of meer permanente expositie van Bornholmse meesters – een enkeling geboren en getogen op Bornholm, maar de meesten daarnaartoe verhuisd vanwege het landschap en de kwaliteit van het licht – vertoont het museum ook wisselende, al dan niet thematische, exposities.

IMG_0363
In 2014 werd het museum verblijd met een grote schenking van werken van de kunsternaar Jørgen Haugen Sørensen (Kopenhagen, 3 oktober 1934), door de kunstenaar en zijn familie ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de kunstenaar. Tot 15 februari is deze schenking in een compacte tentoonstelling te zien, daarna is het de bedoeling dat delen ervan opgenomen worden in een permanente expositie in een nog te bouwen uitbreiding van het museum.


Nadat Joke een blik op de eerste werken geworpen had, was haar reactie: ‘dit hoef ik verder niet te zien’.

IMG_0369
Rietje was iets milder: ‘kunst mag best choqueren’ zei ze, maar vervolgens: ‘deze man moet zich laten behandelen’.

IMG_0370
En ik, ik vroeg me af of deze man soms uit een slagersfamilie kwam. Maar nee, zijn vader was monteur en later fabrikant, zo las ik later in zijn biografie.

Ik zou zeggen, oordeel zelf.

IMG_0371

IMG_0374

IMG_0376

IMG_0386

IMG_0388

IMG_0385