Een witte kerst?

Een witte kerst op Bornholm lijkt er dit jaar niet in te zitten. Hoewel de temperatuur op kerstavond een duik naar beneden lijkt te zullen gaan maken en op eerste kerstdag misschien niet boven de nul graden uit gaat komen, zal dat vermoedelijk niet gepaard gaan met enige sneeuwval van betekenis. Dat was vier jaar geleden wel anders.

3450050-bt


In de aanloop naar kerst is er toen op Bornholm op sommige plaatsen meer dan een meter sneeuw gevallen. Honderden mensen die de dag voor kerst met de boot of het vliegtuig naar Bornholm gekomen waren om samen met hun familie kerst te vieren – kerstavond is voor de Denen immers pakjesavond -, strandden in Rønne en werden ondergebracht in Almegårds Kaserne of de sporthal, of bleven zelfs op de veerboot en overnachtten daar.
3438802-bt

3438811-bt

3442107-bt

De wegen op het eiland waren onbegaanbaar, zelfs voor de rupsvoertuigen die dan als alternatieve ambulance door Hjemmeværnet – de nationale reserve – worden ingezet.

3438817-bt

Zo kwam op noord-Bornholm een vroedvrouw die in zo’n rupsvoertuig op weg was naar een vrouw in Sandkås die moest bevallen, vast te zitten in de sneeuw.

3442110-jordemoder-sidder-fast-i-sneen

Een andere vroedvrouw is toen op ski’s naar de hoogzwangere gegaan – een tocht van 7 kilometer – om haar bij te staan. Uiteindelijk lukte het toch om het rupsvoertuig vrij te krijgen en kon de zwangere vrouw met haar man alsnog naar het ziekenhuis getransporteerd worden. 17 uur nadat het rupsvoertuig uit Rønne was vertrokken kwamen ze daar aan.

3442111-hjgravid-kvinde-med-i-panserede-mandskabsvogn

Begin november zijn deze reserve-ambulances weer door Hjemmeværnet in gereedheid gebracht. De ene zal gestationeerd worden in Rønne, de andere in Nexø. Toch een veilig idee.

Foto’s: Nils Meilvang/Scanpix