De kortste dag

Vandaag, 22 december 2014, is het de kortste dag op Bornholm. De zon is vanochtend bij ons om 08:23 uur opgekomen en zojuist, om 15:33 uur, weer ondergegaan. In de rest van Denemarken was het, net als in Nederland, gisteren op de 21e al de kortste dag.

den_laengste_dag_splittet2_02

Op de website van de Deense weerdienst, waar ik ook het plaatje vandaan gehaald heb, wordt de verklaring gegeven:

Forklaringen ligger i, at netop på øjeblikket for vintersolhverv er den sande midnatslinje – som bevæger sig fra øst mod vest – kun nået frem til ca. 14. østlige længdegrad. I modsætning til tidszonerne, der hopper halve eller hele timer fremad, bevæger den sande midnatslinje sig i en lang, glidende bevægelse, der sender den Jorden rundt på et døgn – præcis som f.eks. daggrylinjen.

Øst for den sande midnatslinje er mandag årets korteste dag, mens det vest for er søndag. Og da den 14. østlige længdegrad løber nord-syd et par kilometer øst for svenske Ystad, ja så er det kun Bornholmerne, som får årets korteste dag den 22.

Ik denk dat ik hier eerst nog even een tijdje op moet studeren om het echt goed te snappen.
Maar gelukkig gaan vanaf nu de dagen weer lengen.