Dagmar en Egon

Nee, dat zijn niet de namen die Diana en Ruben hebben uitgezocht voor ons aanstaande kleinkind, althans niet voor zover ik weet.

Dagmar is de naam die de deense weerkundige dienst (DMI) aan de storm gegeven heeft die gisteravond en afgelopen nacht over Bornholm raasde. En Egon is de naam van de storm die voor vanavond en vannacht op het programma staat. Screen Shot 2015-01-10 at 14.09.57

Het komt zelden voor dat er zo dicht op elkaar twee zware stormen optreden. Sinds 1900 zijn Dagmar en Egon de zevende tweelingstorm.

Beide stormen zijn zodanig zwaar dat Bornholmerfærgen die de veerdienst van en naar Bornholm verzorgt, gisteren en vandaag de boten uit de vaart genomen heeft. Zowel op de route Rønne-Ystad als op de route Rønne-Køge. (Ystad ligt in Zweden en is bekend van de verhalen van Wallander, terwijl Køge op Sjælland ligt.)

leonora_christina9
Op de route Rønne-Ystad vaart normaliter meerdere keren per dag een snelle draagvleugelboot, de Leonora Christina. Behalve wanneer de golven te hoog zijn (meer dan drie meter), dan wordt een oude conventionele, bijna de helft langzamere veerboot (de Povl Anker) ingezet. En als het heel erg stormt – zoals dit weekend – dan vaart zelfs die niet.

Hammerodde
Op de route Rønne-Køge vaart in de regel elke avond/nacht de conventionele veerboot Hammerodde. En in het toeristenseizoen doet de Hammerodde er overdag ook nog even een retourtje Rønne-Sassnitz bij. Het is dus ook de boot waarmee wij altijd naar en van Bornholm gaan. En de boot waarmee wij straks weer naar Nederland gaan, zodra ons kleinkind geboren is… Dus als het kind nog even wil wachten tot de storm voorbij is?