Weer of geen weer

Toen ik gisterochtend met Tobi op de Dalegårdsvej liep, hoorde ik een auto achterop komen. Even later kwam een terreinwagen van het leger stapvoets naast me rijden, het raampje van de chauffeur ging omlaag en ik kreeg de vraag: “har du set en fyr med en stor rygsæk?”. Of ik een kerel met een grote rugzak gezien had.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na mijn antwoord dat zulks niet het geval was wenste hij mij verder een goede dag en reed weer door. Inmiddels bij de Søndre Landevej gekomen zag ik nog meer van die terreinwagens van het leger voorbij komen en even verderop van de weg afslaan. Ze reden naar het schietterrein Raghammer dat bij wijze van spreken bij ons naast de deur ligt. Hier oefent het 3e Verkenningsbataljon van het deense leger dat op Bornholm in de Almegårdskazerne bij Rønne gelegerd is. Twee eskadrons van dat bataljon maken deel uit van de snelle reactiemacht van de Nato, het derde is een opleidingseenheid. Soldaten van dit bataljon zijn momenteel ingezet in Kaboel in Afghanistan en zijn eerder actief geweest in o.a. Irak en in de provincie Helmand in Afghanistan waar ze zwaar gevochten hebben met de Taliban. Tijdens ons verblijf hier op Bornholm zijn ze ook vijf weken naar Estland geweest voor een gezamenlijke oefening met de Esten. De Esten zitten niet te wachten op een Krimscenario.
EagleIV_35stor

Uit eigen waarneming kan ik bevestigen dat het voor de jongens en meiden van dit bataljon op Bornholm geen negen-tot-vijf gebeuren is. Tot ’s avonds laat wordt er geschoten met handvuurwapens, mitrailleurs en mortieren en een enkele keer hebben we ook een avond vuurwerk gehad – zij het wat saai, want alleen wit licht – toen er met lichtkogels gewerkt werd. En er wordt gewoon overnacht op het oefenterrein. Gisteren was een gure dag, matige wind, (natte) sneeuw- en regenbuien, temperatuur net 1 graad boven nul overdag en ’s nachts eronder.
EagleIV_34stor

Raghammer ligt tussen Boderne en Vestre Sømarken en we gaan daar graag op het strand wandelen. Maar als de ‘stormbal’ gehesen is dus even niet. Dan mag je er niet komen en zouden de kogels er ons om de oren vliegen.
almegaardskaserne