Rute 700

Net als in Nederland is ook de Deense overheid van opvatting dat goede, verantwoorde medische gezondheidszorg het vereist dat de betrokken medici voldoende routine hebben. Bornholm heeft in Rønne weliswaar een eigen ziekenhuis maar voor minder vaak voorkomende aandoeningen en meer gespecialiseerde behandelingen is de Bornholmer toch aangewezen op een van de ziekenhuizen op het ‘vasteland’.

Een bevolkingsgrootte van 40.000 is gewoonweg te klein om in het lokale ziekenhuis alle specialismen en de daarbij ingezette medische apparatuur voorhanden te hebben. En dus moeten Bornholmers regelmatig naar Sjælland voor hun medische behandeling in een van de ziekenhuizen daar.

Helikopterlandingsplads_på_Riget
In spoedgevallen gebeurt dat met een helikopter van het leger. Bij het ziekenhuis in Rønne is daarvoor speciaal een helihaven aangelegd. In 2014 werden er 146 vluchten uitgevoerd met in totaal 150 patiënten. Het tot nu toe hoogste aantal vluchten was 186 in 2010.

In alle andere gevallen zul je als patiënt voor je behandeling zelf met de boot of het vliegtuig naar Sjælland moeten. Om deze patiënten tegemoet te komen wordt dit jaar een nieuwe buslijn geopend: lijn 700.

Met ingang van 5 maart 2015 kunnen patiënten dagelijks met de bus tot aan de hoofdingang komen van het Rigshospital in Kopenhagen, het Bispebjerg Hospital en het Glostrup Hospital. De bus start om 05:05 uur in Svaneke, pikt vervolgens onderweg in Nexø, Åkirkeby en in Rønne, bij het ziekenhuis en bij de busterminal in de haven, andere patiënten op en rijdt dan de veerboot naar Ystad op. Aangekomen in Ystad rijdt de bus vervolgens naar de drie genoemde ziekenhuizen toe en zet de patiënten daar telkens bij de hoofdingang af.

Aan het einde van de dag gaat de route in omgekeerde richting: de bus haalt de patiënten bij de drie genoemde ziekehuizen op, rijdt naar Ystad en vaart met de veerboot weer terug naar Rønne. Daar worden alle patiënten weer netjes teruggebracht naar de plaats waar ze ’s ochtends zijn opgestapt.

Iedereen is weer thuis uiterlijk om 19:50 uur op maandag t/m donderdag en om 17:50 uur op vrijdag. Da’s nog eens service, niet waar?