Fastelavn

Fastelavn, in de verte klinkt het wel een beetje als ons woord vastenavond als je dat snel uitspreekt. En dat is het ook.
Vroeger was er een wijdverbreid volksgeloof in Europa dat je de pest kon afweren door met vastenavond een zwarte kat dood te slaan, in het deens ‘slå katten af tønden’. Een zwarte kat werd opgesloten in een ton, waarop net zo lang met stokken geslagen werd, totdat de ton in duigen viel en de kat doodgemept kon worden.

carnaval5

Tegenwoordig is Fastelavn in Denemarken vooral een kinderfeest geworden, waarbij die zich verkleden, en gaat er snoep in plaats van een kat in de ton. Wie het lukt om de bodem uit de ton te slaan, wordt tot koningin gekroond. En wie de laatste duig los slaat, wordt koning.
En verder zijn er natuurlijk prijzen voor wie het mooist uitgedost is.

carnaval4

Maar niet alleen voor de kinderen is Fastelavn een feest…

carnaval1

.. ook de bejaarde bewoners van het verpleeghuis doen vol overgave aan de traditie mee.

carnaval3 carnaval2