Rønne was even Amsterdam

Gisterochtend – dinsdag 3 maart – om 11 minuten over half vijf kreeg de politie van Bornholm een telefoontje. In een huis in Smedegade in Rønne, niet ver bij het Bornholms Museum vandaan, was geschoten. Een situatie die in Amsterdam het afgelopen jaar regelmatig aan de orde van de dag was.
smedegade

Een van de slachtoffers, zwaar gewond, was ondanks zijn kwetsuren nog in staat geweest 112 te bellen voor hij het bewustzijn verloor. Op plaats delict aangekomen moest de politie het ruitje van de voordeur van het huis inslaan om binnen te komen. Daar lagen twee doden, een 61-jarige vrouw en een 55-jarige man, alsmede de 68-jarige zwaargewonde man die gebeld had.
Ook trof de politie een jachtgeweer met afgezaagde loop aan, vermoedelijk het moordwapen.

De zwaargewonde man werd meteen naar het ziekenhuis in Rønne gebracht en na gestabiliseerd te zijn naar het Rigshospital in Kopenhagen overgevlogen.
En vanuit Kopenhagen ging diezelfde ochtend direct een aantal technische rechercheurs met hun uitrusting en een aantal klasse 1 speurhonden via Ystad met de boot naar Bornholm. Ook een forensisch patholoog-anatoom kwam naar Bornholm voor de lijkschouwing.

De zwaargewonde 68-jarige man – de enige nog in leven zijnde getuige van het drama – kon nog niet verhoord worden. En hoewel zijn toestand aanvankelijk stabiel leek, is die afgelopen nacht ernstig verslechterd en moet betrokkene vandaag nog geopereerd worden. Een eventueel verhoor zal daarom op zijn vroegst pas morgen – donderdag – kunnen plaatsvinden, als zijn conditie dat dan al toelaat en de artsen het goed vinden.

De speurhonden 1e klasse worden ingezet om de omgeving van het huis af te snuffelen teneinde te kunnen uitsluiten dat er nog een vierde persoon bij het drama betrokken is geweest, vertelde de politie vanochtend.

De 61-jarige vrouw – een flinke vrouw, volgens een van haar buren – bewoonde het huis in de Smedegade. De 68-jarige, zwaargewonde man en de vrouw hadden een relatie met elkaar, terwijl de 55-jarige man een bekende van de vrouw was, zo is inmiddels verder bekend geworden.

Het meest waarschijnlijke scenario is volgens de politie, dat de 55-jarige man eerst de vrouw en de 68-jarige man heeft neergeschoten en daarna met het wapen zelfmoord heeft gepleegd.

Het andere scenario, dat de 68-jarige de dader is die de twee anderen heeft doodgeschoten en vervolgens een mislukte poging tot zelfmoord heeft gedaan, wordt door haar kennelijk niet aannemelijk geacht. De komende dagen moet duidelijk worden waarom niet.

In ieder geval ziet het ernaar uit dat er hier sprake is geweest van een ‘crime passionel’ en geen afrekening in het criminele milieu. Dus toch niet helemaal Amsterdam.

Foto: Morten Brandborg