Voorjaar in aantocht

Het is altijd leuk en spannend om te zien wat er in het voorjaar zoal uit de grond komt in de tuin rond een huis dat meer dan 140 jaar oud is. Ook Jessica en Peter, de eigenaren van dit vakantiehuis, zullen dat wel niet weten. Februari en maart zijn immers niet de maanden dat zij hier vertoeven.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De sneeuwklokjes – vintergæk in het deens – lieten als eerste hun kopjes boven de grond zien.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Al gauw volgden gele, ronde bloempjes die voor ons minder snel te achterhalen waren. De eerste tijd bleven het gele bolletjes, maar toen de zon een aantal dagen geleden uitbundig ging schijnen, vouwden zij zich open. We zien ze ook veel in de berm langs de Dalegårdsvej hier en langs de akkerrand en met hulp van Else-Marie kwamen we erachter hoe ze heten: winterakoniet (erantis in het deens). Het is een bij ons zeldzame stinsenplant, zo zegt de Heukels Flora op mijn iphone.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een bloemetje dat we voor het eerst zagen in het bos langs de Grødby Å maar dat ik dit weekend ook plotsklaps in onze tuin zag verschijnen, is het Lenteklokje (Dorothealilje in het deens). Hij bloeit in de regel iets later dan het sneeuwklokje en is in Nederland zeer zeldzaam. Hier in de tuin staan er ook maar een paar, in het bos zagen we er meer.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De afgelopen week zijn ook de krokussen boven de grond gekomen en gaan bloeien. Eerst de paarse, de boerenkrokus, die in Nederland ook zeer zeldzaam heet te zijn.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En een paar dagen later ook de gele krokus, die minder zeldzaam is.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tot slot ontdekte ik in het gras ook nog een enkel madeliefje dat wel erg vroeg is voor haar doen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aan de stengels te zien die verder her en der al boven de grond uitkomen, kunnen we de komende tijd ook nog een hoop narcis, wat minder hyacint en misschien ook tulp verwachten. We zullen zien…