Wilders naar Bornholm

Sinds 2011 is Bornholm jaarlijks in week 24 gastheer voor Folkemødet, een driedaags politiek festival in Allinge op Noord-Bornholm, waar politici, maatschappelijke organisaties en burgers elkaar face-to-face kunnen ontmoeten en met elkaar in debat gaan over tal van onderwerpen.Logo folkem__de

Folkemødet wordt georganiseerd als eerbetoon aan de open democratie die Denemarken is en om de democratische waarden hoog te houden, en het biedt een platform voor de ontmoeting tussen burger en politiek. De toegang is gratis en staat open voor iedereen, en veel landelijke, regionale en plaatselijke politici nemen er graag aan deel.

Een van de buitenlandse gastsprekers die dit jaar uitgenodigd is, is Geert Wilders. Wilders is uitgenodigd door het genootschap voor persvrijheid, Trykkefrihedsselskabet, en heeft de uitnodiging aanvaard. Hij heeft aangekondigd een fel islamkritisch betoog te zullen houden en hoopt dat zijn veiligheid gewaarborgd is.
IMG_0022

Na de terreuraanslagen in Parijs (Charlie Hebdo) en Kopenhagen (Café Krudttønden) van begin dit jaar en recentelijk ook in Texas, VS, meteen na een lezing van Wilders, vrezen velen voor het tot dusverre gemoedelijke en volstrekt open karakter van Folkemødet: politieagenten met kogelvrije vesten en machinepistool voor de borst, lawaaiige politiehelicopters die boven de podia en paviljoens hangen, dat alles daar zit niemand hier op te wachten.

Een rechtsradicale deense politieke partij heeft bovendien ook nog eens een spreker van de griekse Gouden Dageraad uitgenodigd, waartegen extreem links weer aangekondigd heeft te hoop te zullen lopen. Het gaat dus ‘gezellig’ worden.

Wat mij betreft, laat Folkemødet een gebeuren zijn en blijven voor en door de denen, en weer extremistische buitenlandse sprekers waartoe ik ook Geert Wilders reken. Buitenlandse provocateurs, van welk pluimage ook, hebben de denen niet nodig om hun democratie in ere te houden.