De draad weer oppakken…

Het is alweer dik twee jaar geleden dat we voor langere tijd op Bornholm verbleven. Het afgelopen jaar zijn we opnieuw op zoek gegaan naar een geschikt huis dat ons voor langer dan een paar weken hier kan huisvesten. En gelukkig ook deze keer weer met succes!

Udegårdsvejen 4, Povlsker

We wonen nu sinds een week in dit huis in Povlsker en zullen hier tot eind juni blijven. Het is een oud landarbeiders huis, gelegen op de hoek van een akker, oorspronkelijk vermoedelijk van een voorman bij een van de naburige boerderijen. Het dateert van circa 1900. De uitbouw links is er later aangebouwd en bevat naast de entree ook de badkamer.

Het is goed geïsoleerd en voorzien van een warmtepomp. De stroomkosten lijken op basis van ons stroomverbruik deze eerste week binnen het door ons gereserveerde budget te kunnen blijven. Dat is toch altijd even spannend, het is hier in deze tijd van het jaar toch nog een stuk kouder dan in Nederland: de invloed van de nog koude omringende Oostzee en de altijd waaiende wind.

Het huis is kleiner dan waar we twee jaar geleden zaten maar past ons juist daardoor tot nu toe ‘als een jas’. De afwas moeten we wel zelf doen, er is geen vaatwasser. Maar daar hoor je ons niet over mopperen…

Al spoedig na onze aankomst bleek dat we niet de enige bewoner waren. Gestommel boven ons hoofd ’s avonds maakte duidelijk dat het plafond nog een andere bewoner huisvestte. Die liet zich alleen ’s avonds horen, overdag en ’s nachts was hij rustig. Omdat er rond het huis een paar gifboxen tegen ratten en muizen waren opgesteld, vermoedden we al gauw dat het een steenmarter zou zijn. Op internet lazen we dat deze beschermde diersoort er een hekel aan heeft als je zijn ‘nachtrust’ verstoort door overdag de radio hard aan te zetten en zo nu en dan stevig lawaai te maken.

Met luide muziek overdag – nog een tikkeltje harder als wij weg waren – en harde kreten en klappen tegen het schrootjesplafond als we hem ’s avonds hoorden stommelen, hebben we geprobeerd hem weg te pesten. Het is nog te vroeg om te juichen, maar gisteravond hebben we hem voor het eerst niet meer gehoord.

Update 11 april: Niels-Holger vertelde me dat er geen steenmarters op Bornholm zijn. Is het dus waarschijnlijk toch een rat… De rattenbestrijdingsdienst is inmiddels gewaarschuwd, en ja, we hebben hem inmiddels ook alweer bezig gehoord.